Datum kreiranja 26 Juli 2023
Štampa

IN-GLOBAL Consortium koji podržava rad Koordinacijske grupe Bolonjske grupe za praćenje u vezi dijaloga o globalnoj politici, te Radna grupa za poboljšanje razmjene znanja u Evropskoj oblasti visokog obrazovanja obavijestili su Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja da se provodi anketa pod nazivom Šta znate i mislite o Evropskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA) i Bolonjskom procesu?

Anketa je dostupna na sljedećem linku: https://in-global-ehea.limesurvey.net i pomoći će razumjeti kako učesnici u visokom obrazovanju vide Evropski prostor visokog obrazovanja, šta on predstavlja, ključna pitanja, o čemu je korisno raspravljati i kako se možemo uključiti u bliži dijalog.

 
Datum kreiranja 20 Juli 2023
Štampa

Prvi sastanak Međuvladine konferencije zemalja članica Globalne konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija održan je 5. i 6.7.2023. godine, u UNESCO-vom sjedištu u Parizu.

Globalna konvencija, usvojena u novembru 2019. godine, stupila je na snagu marta 2023. godine, te je prvi ugovor globalnog karaktera donesen pod okriljem Ujedinjenih nacija u oblasti visokog obrazovanja. Donošenjem Globalne konvencije uspostavljen je međunarodni normativni okvir za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija na globalnom nivou, s ciljem da osigura fer, transparentno i nediskriminatorno priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 20 Juli 2023
Štampa

U okviru PARTISH projekta (Razvoj vanrednih studija i studija kratkih ciklusa u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini), projektni partneri iz Bosne i Hercegovine bili su u studijskoj posjeti Francuskoj, od 04. - 06. jula 2023. godine. Domaćin studijske posjete je bio projektni partner iz Francuske, odnosno Univerzitet u Montpeljeu. Projekat je odobren unutar Erasmus+, KA2 - Saradnja za inovacije i razmjena najbooljih praksi – razvoj kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 21 Juni 2023
Štampa

Predsjednik Njemačke rektorske konferencije, prof.dr. Walter Rosenthal, uputio je poziv za učešće na konferenciji “Kultura priznavanja u visokom obrazovanju. Međunarodne perspektive cjeloživotnog učenja i mobilnosti studenata”. Konferencija se organizuje u okviru MODUS projekta Njemačke rektorske konferencije, a održat će se 11. i 12. decembra 2023. godine u Bonnu, Savezna Republika Njemačka.

Više informacija o događaju i pozivu se može naći na sljedećoj web stranici:https://www.hrk-modus.de/recognition-culture-in-he/.


 
Datum kreiranja 17 Juni 2023
Štampa

Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), Dženan Omanović, izabran je za novog potpredsjednika ENIC biroa na 30. godišnjem sastanku ENIC-NARIC mreža, održanom 11.-13.06.2023. u Stockholmu. Osim predstavnika CIP u ENIC biro su izabrani predstavnici Italije u ulozi predsjednika ENIC biroa i Ujedinjenog Kraljevstva kao drugog podpredsjednika.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 16 Juni 2023
Štampa

U Stockholmu, Švedska, od 11. do 13. juna 2023. godine održan je 30. godišnji sastanak ENIC/NARIC mreža.Sastanak su organizirali Švedsko vijeće za visoko obrazovanje (ENIC-NARIC Švedska), ENIC biro i NARIC savjetodavni odbor, Evropska komisija, Vijeće Evrope, UNESCO, uz podršku ELCORE-a i Tima za tehničku podršku.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 16 Juni 2023
Štampa

U organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), drugi sastanak vodećih pregovarača u vezi Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice održan je 7. juna 2023. godine u Skoplju, Sjeverna Makedonija. Sastanku su prisustvovali svi predstavnici ekonomija Zapadnog Balkana, uključujući i predstavnika CEFTA-e.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 06 Juni 2023
Štampa

Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) je u okviru projekta ILIRIC, koji finansira Savijet Evrope, organizovao višednevni događaj za nadležne obrazovne vlasti i nadležna tijela za priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija, na temu Implementacije Lisabonske konvencije u Bosni i Hercegovini od 30.05. do 02.06. 2023. u Neumu.

Opširnije...
 
Datum kreiranja 29 Maj 2023
Štampa

Poziv na javne konsultacije-Srednjoročni plan rada 2024. -2026. godina

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u postupku donošenja Srednjoročnog plana rada  za period 2024.-2026. godina, provodi proces javnih konsultacija.

Primjedbe, komentari  i sugestije na Nacrt srednjoročnog plana rada Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja mogu se dostaviti elektronskim putem na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 30.06.2023. godine.

U konsultacijama možete učestvovati i putem web platforme  Ministarstva pravde BiH  https://www.ekonsultacije.gov.ba/

Nacrt dokumenta možete preuzeti ovdje.

T

 
 
Datum kreiranja 22 Maj 2023
Štampa

U organizaciji Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja i Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, 17.5.2023. godine u Sarajevu, hotel Europe, održan je Sastanak „Kako poboljšati mobilnost studenata, akademskog i administrativnog osoblja“.

Opširnije...
 

Stranica 1 od 24