Kreirano 17 Travanj 2017
Ispis

Nakon Praktiče radionice održane u ožujku u Ghentu, Druga praktična radionica u okviru Projekta "Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini" (STINT projekt) održana je od 2. do 6. travnja 2017. godine u Portugalu. Ovoga puta, domaćin Radionice je bio Politehnički institut u Portu. 

STINT Porto Practical Workshop Politechnic Institute of PortoRadionica je dio Projektnog paketa 3, aktivnost 3.3. Praktična radionica kod EU partnera. Osim predstavnika Politehničkog instituta u Portu i partnera iz Bosne i Hercegovine, Radionici je, kao i u Ghentu, prisustvovao jedan predstavnik studenata sa svih javnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Studenti su informirani o ključnim aspektima, a naročito o mobilnosti studenata na Politehničkom institutu u Portu.

Prvog dana Radionice, predstavnici Politehničkog instituta u Portu predstavili su njihova iskustva u svezi internacionalizacije, studentske mobilnosti i mobilnost osoblja, međunarodnog istraživanja i politike, kao i osiguranja kvalitete internacionalizacije visokog obrazovanja u Portugalu. Istakli su da su, iako je njihova stara strategija bila vrlo dobra, razvili novu strategiju prije nekoliko godina tako da surađuju s drugim zemljama, drugim kontinentima, imaju bolju vezu s istraživanjem, razvojem i inovacijama, sudjeluju i imaju vodeću ulogu u posebnim projektima vezanim za internacionalzaciju i mobilnost. Trenutno, Politehnički institut u Portu ima 3 projekta s institucijama iz Bosne i Hercegovine.

Drugi dan počeo je sa studijskom posjetom Porto Design Factory, instituciji koja obučava studente kako bi pronašli inovativna rješenja za probleme sutrašnjice. Nakon toga, diskutirano je o ključnim aspektima internacionalizacije, kao što su internacionalizacija kod kuće, e-učenje, upravljanje projektom, međunarodni istraživački projekti i mogućnosti financiranja. Na kraju drugog dana, bivši student dao je kratak pregled iskustva razmjene u Europi i Brazilu.

Treći dan je bio posvećen međunarodnom iskustvu dva fakulteta. Istaknuto je da ne postoji jedan put vezan za internacionalizaciju. Svaka institucija treba naći svoj vlastiti put definirajući jasne ciljeve. Na kraju Radionice predstavljeno je akademsko priznavanje i pristup međunarodnih studenata.

Sljedeći sastanak će se održati u Mostaru od 13. do 16. lipnja 2017. godine.