Kreirano 31 Listopad 2017
Ispis

Treća praktična radionica u okviru projekta „Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ (STINT projekt) je održana od 17. do 21. listopada 2017. godine. Ovaj put domaćin je bio Buckinghamshire New University. Obuka je bila samo za partnere projekta iz BiH i bila je u potpunosti vezana za internacionalizaciju. Predstavljeni su različiti aspekti internacionalizacije.

STINT Project Uxbridge 17.-21.10.2017Predstavnici Buckinghamshire New University su predstavili svoja iskustva u vezi kvalitete i standarda visokoškolskog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživanja i etike, međunarodnih projekata, internacionalizacije i upravljanja financijama. Buckinghamshire New University ima jako dobro partnerstvo sa zaposlenima u javnom i privatnom sektoru i inovativne programe. U vezi osiguranja kvalitete, visoko obrazovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je samoupravljajuće i nije pod upravom vlade. Pružatelji usluga visokog obrazovanja imaju institucionalnu autonomiju, kao i intelektualnu i akademsku slobodu za pružatelje usluga i pojedince da stvaraju studijske programe i njihov sadržaj. Sva sveučilišta i neki alternativni pružatelji usluga visokog obrazovanja, imaju ovlasti dodjeljivanja diploma. Drugi moraju imati svoje diplome ovjerene od strane drugih organa. Na državnoj razini Ujedinjenog Kraljevstva postoji Agencija za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (QAA) koja osigurava akademsku kvalitetu i standarde. QAA objavljuje i ažurira dokument "Kvaliteta visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu", provjerava pružatelje usluga visokog obrazovanja, istražuje žalbe od strane studenata, akademskog osoblja i drugih zainteresiranih strana na račun akademskih standarda i kvalitete. Partneri iz BiH su, također, informirani o izvođenju doktorskih studija na Buckinghamshire New University. Buckinghamshire New University je također vrlo aktivno na međunarodnom planu i ostvaruje suradnju sa više od 120 regionalih tvrtki i lokalnih vlasti za tehničku pomoć, istraživanje i obuku, također je dio Erasmus + bilateralnog sporazuma sa više od 16 zemalja (56 sveučilišta i 12 institucija za obavljanje staža) kao i Okvirnog sporazuma sa više od 30 stranih institucija. Imaju dugu povijest rada sa studenatima na koju su ponosni i obrazuju visoko kvalificirane pojedince već 125 godina, a trenutno 92% njihovih diplomanata je ili zaposleno ili nastavljaju obrazovanje unutar 6 mjeseci.

Kao glavni zaključak ove posjete pomenuli bismo veoma dobru organizaciju Buckinghamshire New University.Iako nema jaku državnu podršku, Buckinghamshire New University opstaje zahvaljujući promjeni nastavnih planova i programa, privlačenju domaćih i stranih studenata, jako dobroj unutarnjoj organizaciji, međunarodnoj suradnji... Sve ovo je vrlo zahtjevno za javna Buckinghamshire New University u Bosni i Hercegovini, ali smjer kojim ide Buckinghamshire New University može poslužiti kao dobar primjer za to kako se treba usmjeriti visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Sljedeći sastanak će biti održan u Zenici od 28. studenog do 1. prosinca 2017. godine.