Kreirano 12 Travanj 2018
Ispis

Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja posjetio je 7.3.2018. godine u Ankari Vijeće za visoko obrazovanje Turske, odnosno ENIC centar Turske, koji djeluje kao sastavni dio spomenute institucije.

Sastanak je dogovoren na osnovi zajednički iskazanog interesa da predstavnici ENIC centara Bosne i Hercegovine i Turske razmijene iskustva i pozitivne prakse s kojima se susreću u procedurama akademskog i profesionalnog priznavanja i pokušaju iznaći rješenja kako bi se procedure priznavanje u obje zemlje olakšale i ubrzale.

Predstavnici oba centra iznijeli su probleme i prepreke u procedurama priznavanja visokoškolskih kvalifikacija, kao i načine i modalitete prikupljanja pouzdanih i autentičnih informacija u postupku vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Predstavnik ENIC centra Bosne i Hercegovine zamolio je kolege iz ENIC centra Turske da pomognu pri prikupljanju informacija potrebnih za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini stečenih na visokoškolskim ustanovama u Turskoj. Dogovoreni su modaliteti o nastavku i unapređenju suradnje.

Sastanak je ocijenjen kao izuzetno koristan za oba centra.