Kreirano 10 Prosinac 2018
Ispis

Posljednja radionica u okviru projekta "Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH" (projekt STINT) održana je u Ghentu od 27. do 29. studenog 2018. godine. Domaćin sastanka bio je KU Leuven. Teme ove radionice bile su kriteriji za procjenu internacionalizacije javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini. Svako sveučilište je imalo priliku izabrati dva kriterija internacionalizacije i predstaviti izvjeće o samovrednovanju koji je proveden na osnovi ova dva kriterija u skladu s Vodičem za procjenu kvalitete internacionalizacije, koji je razvijen u okviru STINT projekta.

STINT Workshop Ghent 2Osim toga, svi projektni partneri su predstavili svoje planove vezane za diseminaciju i održivost plana u formi nacrta. Predstavnik Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja istakao je da će CIP osigurati održivost projektnih aktivnosti vezanih za postuke akademskog priznavanja, jer to spada u nadležnost CIP-a.

Predstavnik CIP-a je, također, iskoristio ovu priliku da predstavi novi Twinning projekat „Osnaživanje institucionalnih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju“, čija provedba je započela u rujnu 2018. godine s glavnim ciljem unapređenja sustava za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija kako bi se nositeljima takvih kvalifikacija osigurao pristup tržištu rada u BiH.

S ovom radionicom završene su sve projektne aktivnoosti uz sveobuhvatno mišljenje da je ovaj Projekat pokrenuo veoma važne aktivnosti u vezi internacionalizacije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i može se smatrati kao najbolje strukturirani projekt u visokom obrazovanju do sada.

Završna konferencija će se održati u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine početkom travnja 2019. godine.