Kreirano 10 Prosinac 2018
Ispis

U Parizu, u glavnom sjedištu UNESCO-a od 5. do 7. prosinca, održan je Prvi međuvladin sastanak o Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija. Sastanku su prisustvovali predstavnici iz 137 zemalja s pravom glasa, kao i 27 institucija u ulozi promatrača.

U ožujku 2016. godine, nakon odluke Generalne konferencije (38/Rezolucija12) UNESCO je osnovao Odbor za izradu nacrta, u suradnji sa državama članicama, radi izrade Preliminarnog nacrta za Globalnu konvenciju o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija. Uzimajući u obzir povratne informacije država članica nakon prvog kruga konzultacija u svibnju i lipnju 2017. , Odbor za izradu nacrta završio je Preliminarni nacrt u lipnju 2017. U studenom 2017. Generalna konferencija odobrila je nastavak procesa razrade, uključujući i daljnje konzultacije s državama članicama i relevantnim dionicima te međuvladinim sastancima stručnjaka pozivajući sve države članice UNESCO-a.

First Interngovernmental Meeting Paris Global Convention 1First Interngovernmental Meeting Paris Global Convention 2
Drugi krug konzultacija je pokrenut u ožuku 2018. i rezultirao je komentarima od 68 država članica i 9 udruga. Na osnovi povratnih informacija Tajništvo je predstavilo prijedloge za nacrt Globalne konvencije koji će biti razmotreni na međuvladinim sastancima stručnjaka.

Tehnički i pravni stručnjaci, imenovani od strane država članica i pridruženih članova UNESCO-a, kao i promatrača iz država nečlanica i drugi dionici sastali su se na Prvoj meeđuvladinom sastanku o Globalnoj konvenciji o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju.

Nacrt Globalne konvencije se sastoji od 25 članaka. Svaki odlomak razmatran je vrlo precizno i temeljito, a u nekim se slučajevima nije mogao postići konsenzus, pa je trebalo donijeti odluke o prihvaćanju odlomaka . O pojedinim paragrafima, gdje su potrebna dodatna objašnjenja, razmatrala ih je posebna skupina stručnjaka i pripremila konačni nacrt za drugi međuvladin sastanak. Tijekom sastanka prikazani su različiti pristupi iz različitih regija. Europske zemlje imale su gotovo isto mišljenje koje se odnosi na sve aspekte Globalne konvencije, te su naglasile da ova Konvencija treba biti obvezna za sve zemlje, posebno ističući da priznavanje prethodnog učenja treba biti važan dio ove Globalne konvencije. Od 25 članaka o 18 članaka se raspravljalo dok će drugi biti razmotreni na drugom međuvladinom sastanku nakon čega slijedi konačna rasprava.

Drugi međuvladin sastanak održat će se u ožujku 2019. godine s ciljem da se podrži Nacrt koji će biti podnesen na 40. Opću konferenciju za usvajanje.