Датум креирања 05 октобар 2021
Штампа

У оквиру PARTISH пројекта (Развој вандредних и кратких циклуса у високом образовању у Босни и Херцеговини) пројектни партнери из Босне и Херцеговине били су у студијској посјети у Словенији, од 21.-24. септембра 2021. године. Домаћин студијске посјете је био пројектни партнер из Словеније, односно Висока школа Академија Марибор. Пројекат је одобрен унутар Erasmus+, KA2-Сарадња за иновације и размјена најбоољих пракси – развој капацитета у области високог образовања.

PARTISH Slovenia 1Представници Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Сарајеву, Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Тузли, Универзитета у Зеници, Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања, Министарства образовања, науке, културе и спорта Тузланског кантона, трговинских комора Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, као и међународни партнери, Универзитет у Талину и Универзитет у Новом Саду, који је и координатор пројекта, учествовали су у студијској посјети.

Студијска посјета је била одлична прилика за пројектне партнере из Босне и Херцеговине да стекну знања о развоју програма кратких циклуса у Словенији, који су интегрисани дио квалификацијског оквира Словеније. Додатно, већина програма кратких циклуса омогућава њиховим дипломантима даље образовање за стицање bachelor квалификација. Кратки циклуси су организовани на високим школама са студијским програмима оријентисаним ка тржишту рада у Словенији.

PARTISH Slovenia 2За вријеме студијске посјете, осим Високе школе Академија Марибор, посјећене су четири друге високе школе, Висока школа угоститељства Марибор, Висока школа дрвне технологије Марибор, Висока школа угоститељства Блед и BIC – KULT365 центар Љубљана. Сви студијски програми су врло добро структурисани, окренути према тржишту рада, развијени на основу потреба стандарда занимања који су креирани од послодаваца у одговарајућим пољима.

Представници Универзитета у Талину и Универзитета у Новом Саду представили су тренутно стање везано за увођеље кратких циклуса у Естонији и Републици Србији.

Студијска посјета је била такође прилика за састанак Управног одбора, а која је одржан на Бледу. Пројектни партнери су разговарали о већ постигнутим резултатима, питањима путовања и трошкова особљаи анализирали су куповине опреме. Пројектни партнери су такође договориле пројектне активности за 2022. годину.

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

Пријава корупције

report-corruption