Датум креирања 30 јул 2019
Штампа

У Келну у Њемачкој, од 16. до 18. јуна 2019. одржан је 26. заједнички састанак ЕNIC / NARIC мрежа. Већина земаља чланица ENIC/NARIC мрежа имала је своје представнике на састанку. Први дан, као и увијек, био је посвећен представљању система високог образовања земље која организира састанак, а то је Њемачка. Други дан започео је ријечима добродошлице и уводним напоменама, расправљало се о кључној теми за ENIC/ NARIC мреже у вези с улогом мрежа не само унутар европског простора високог образовања.

26 Annual Meeting ENIC-NARIC Networks Cologne 16-18 06 2019 226 Annual Meeting ENIC-NARIC Networks Cologne 16-18 06 2019Организиране су четири различите радионице на којима се расправљало о односима између мрежа и ENIC/NARIC центара, развоју политике високог образовања о признавању, везама између ENIC/NARIC мрежа и других судионика заинтересираних за питања мобилности и препознавања, као и сарадње мрежа с другим регијама. Опћи став је био да постоји неколико праваца за даљњи развој и рад мрежа, али најважније треба одабрати као приоритете.

Током поподневне сесије расправљало се о различитим аспектима признавања, као што су лажне квалификације и институције, признавање диплома кратког циклуса, признавање квалификација избјеглица, расељених особа и особа у избјегличкој ситуацији, као примјер добре праксе представљен је случај Турске, аутоматско признавање и путеви за проведбу аутоматског признавања, дигитализација као алат за олакшавање поступака признавања, признавање неформалног образовања и неформалног учења, аутоматско признавање секундарних квалификација које омогућују приступ вишем образовању.

Трећи дан био је посвећен представљању образовних система Свете Столице, Кине и Афганистана, расправи о битним разликама, актуелним процесима међународне образовне политике, ЕQF-у у поступцима признавања. Дате су информације о Глобалној конвенцији и њеном усвајању на Генералној конференцији UNESCO-а. На крају је представљен и глобални план ENIC/NARIC мреже за надолазеће раздобље.

Сљедећи годишњи састанак одржат ће се 2019. године, али земља која би требала бити домаћин, још није одабрана.

STINT logo

Књига гостију ( Сугестије, коментари )

 

Twinning видео

Twinning video

Twinning - Информативни лист

Factsheets.sr

T

Пријава корупције

report-corruption